Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ΝΟΣΟΣ PARKINSON

ΝΟΣΟΣ PARKINSON

Η Νόσος Parkinson (NP) είναι μία κινητική διαταραχή. Σε άτομα με Νόσο Parkinson μία χημική ουσία στον εγκέφαλο, η ονομαζόμενη ντοπαμίνη, μειώνεται βαθμιαία. Αυτό προκαλεί συμπτώματα, όπως τρόμο, βραδύτητα στην κίνηση, άκαμπτα άκρα, προβλήματα βάδισης και ισορροπίας.

Η Νόσος Parkinson χειροτερεύει αργά. Πολλές θεραπείες μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

Αίτια Νόσου Parkinson

Το αίτιο της Νόσου Parkinson είναι άγνωστο. Οι ερευνητές θεωρούν ότι παίζουν ρόλο τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον. Οφείλεται σε απώλεια νευρικών κυττάρων σε μία περιοχή βαθιά μέσα στον εγκέφαλο που λέγεται μέλαινα ουσία. Η ντοπαμίνη βοηθά να μεταφέρονται τα σήματα εντός του εγκεφάλου. Χωρίς επάρκεια ντοπαμίνης η κινητικότητα μειώνεται.

Συμπτώματα Νόσου Parkinson

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι:

  • Δυσκαμψία ή ακαμψία στα άκρα,
  • Τρόμος, συχνά πιο εμφανής όταν το προσβεβλημένο άκρο είναι σε ηρεμία
  • Μειωμένη ισορροπία και διαδοχοκινησία, Βραδυκινησία ή βραδύτητα στην έναρξη της κίνησης που οδηγεί σε ανέκφραστο πρόσωπο, αλλαγή της ομιλίας, της χροιάς και της έντασης της φωνής,
  • Συρτά βήματα,
  • Μικρά γράμματα κατά τη γραφή,
  • Διαταραχή στις λεπτές κινήσεις των δακτύλων (π.χ. κούμπωμα στο ρούχο).

Τα συμπτώματα ποικίλουν από άτομο σε άτομο και συνήθως εμφανίζονται προοδευτικά.

Διάγνωση Νόσου Parkinson

Δεν τίθεται βεβαία διάγνωση με κάποια εργαστηριακή εξέταση ή νευροαπεικόνιση (σπινθηρογράφημα εγκεφάλου). Ο γιατρός σας θα βάλει τη διάγνωση στηριζόμενος στα συμπτώματα και τη νευρολογική εξέταση. Είναι αναγκαίο να γίνει διάγνωση από ένα γιατρό με εμπειρία στη θεραπεία αυτής της νόσου. Οι νευρολόγοι μπορούν να βάλουν τη διάγνωση της νόσου.

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Κυριαζοπούλου Ελεωνόρα ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Share

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ