Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γιατί αγνοούμε τον πονοκέφαλό μας……

Οι ασθενείς με πονοκεφάλους μπορεί μερικές φορές να παραμελούν να ζητήσουν βοήθεια από νευρολόγο για διάφορους λόγους. Αυτοί οι λόγοι μπορεί να σχετίζονται με παράγοντες όπως η αντίληψη, η γνώση, το στίγμα ή οι προσωπικές πεποιθήσεις.

 

Ακολουθούν ορισμένοι συνήθεις λόγοι για τους οποίους άτομα με πονοκεφάλους μπορεί να μην αναζητήσουν βοήθεια από νευρολόγο:

  1. Παρανόηση της σοβαρότητας: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποτιμούν τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων τους, νομίζοντας ότι είναι απλώς φυσιολογικοί ή σχετίζονται με το άγχος και μη συνειδητοποιώντας ότι μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.
  2. Φόβος ή άγχος: Ο φόβος μιας δυνητικά σοβαρής διάγνωσης ή άγχους που σχετίζεται με ιατρικές διαδικασίες και εξετάσεις μπορεί να αποτρέψει τα άτομα από το να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.
  3. Έλλειψη επίγνωσης: Μερικά άτομα μπορεί να μην γνωρίζουν ότι οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι σύμπτωμα νευρολογικών καταστάσεων και μπορεί να μην γνωρίζουν ότι πρέπει να συμβουλευτούν έναν νευρολόγο.
  4. Στίγμα: Μπορεί να υπάρχει ένα κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με την αναζήτηση βοήθειας για ψυχική υγεία ή νευρολογικά ζητήματα. Οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται ότι χαρακτηρίζονται ως ψυχικά ασθενείς ή μπορεί να ανησυχούν για το πώς τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι.
  5. Αντιμετωπίζουν μόνοι τους τον πόνο: Μερικά άτομα μπορεί να προσπαθήσουν να λαμβάνουν παυσίπονα χωρίς συνταγή ή άλλες θεραπείες, πιστεύοντας ότι μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους μόνοι τους.
  6. Χρόνος και Κόστος: Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας μπορεί να είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Μερικά άτομα μπορεί να αναβάλουν την επίσκεψη σε έναν ειδικό λόγω ανησυχιών σχετικά με την άδεια εργασίας ή την οικονομική επιβάρυνση.
  7. Πίστη στις εναλλακτικές θεραπείες: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες για πονοκεφάλους, όπως ο βελονισμός ή τα φυτικά φάρμακα, και μπορεί να μην βλέπουν την ανάγκη να συμβουλευτούν έναν νευρολόγο.
  8. Έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων ειδικών όπως οι νευρολόγοι, λόγω γεωγραφικών, οικονομικών ή ασφαλιστικών εμποδίων.

 

Είναι σημαντικό για τα άτομα που αντιμετωπίζουν επίμονους ή έντονους πονοκεφάλους να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή και να εξετάζονται από νευρολόγο!

Eιδικά εάν παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά τους ή συνοδεύονται από άλλα σχετικά συμπτώματα. Ενώ η αυτοφροντίδα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων πονοκεφάλων, ένας νευρολόγος θα παρέχει μια λεπτομερή αξιολόγηση, διάγνωση και κατάλληλες επιλογές θεραπείας για τον πονοκέφαλο ή/ και υποκείμενες νευρολογικές παθήσεις.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζετε χρόνιους ή σοβαρούς πονοκεφάλους, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει για την καλύτερη πορεία δράσης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει παραπομπή σε νευρολόγο εάν είναι απαραίτητο.

 

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Κυριαζοπούλου Ελεωνόρα ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Share

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ