Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12

ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι απαραίτητη για την υγεία του ανθρώπου. Τα ευεργετικά της οφέλη διαπιστωθήκαν  για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940, καθώς βρέθηκε ότι θεραπεύει την κακοήθη αναιμία. Τα οφέλη της βιταμίνης Β12 είναι πολυάριθμα και περιλαμβάνουν τη βοήθεια άλλων βιταμινών Β στην επεξεργασία των υδατανθράκων σε γλυκόζη, η οποία παρέχει την απαραίτητη ενέργεια. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ορισμένων σωματικών λειτουργιών, όπως η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, η ρύθμιση του μεταβολισμού και η σωστή διατήρηση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η όραση και η υγεία των ματιών ωφελούνται επίσης από τη βιταμίνη Β12 καθώς παρέχει προστασία στον φακό βοηθώντας στην πρόληψη του καταρράκτη.

Ένα άλλο σημαντικό όφελος αυτής της βιταμίνης είναι η ικανότητά της να μειώνει τους κινδύνους αθηροσκλήρωσης. Με τη σωστή πρόσληψη βιταμίνης Β12 τα επίπεδα ομοκυστεΐνης διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, Αλτσχάιμερ και οστεοπόρωσης. Η βιταμίνη Β12 έχει επίσης την ικανότητα να ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας και να καταπολεμά την κόπωση. Βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης καθώς αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης. Ακόμα, σύμφωνα με μελέτες, η βιταμίνη Β12  μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σε άνδρες με πολύ χαμηλά επίπεδα. Πολλές ασθένειες και διαταραχές έχουν αντιμετωπιστεί με λήψη βιταμίνης Β12 με αποτέλεσμα τη βελτίωση ή ακόμα και την εξάλειψή τους, όπως διαταραχές ύπνου, αλλεργίες, άσθμα, άνοια, τενοντίτιδα και απώλεια μνήμης.

Αν και το σώμα μας παράγει μια μικρή ποσότητα βιταμίνης Β12, απέχει πολύ από το να καλύπτει τις απαιτήσεις που χρειάζεται. Η βιταμίνη Β12 πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά και μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως ψάρια, οστρακοειδή, κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά. Πολλά άτομα που αποφεύγουν τα ζωικά τρόφιμα αναπτύσσουν προβλήματα που σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Αυτά περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης ή μνήμης και σε ορισμένες περιπτώσεις κατάθλιψη ή ψύχωση. Μια τέτοια ανεπάρκεια, ωστόσο,  μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αν και υπάρχουν μερικά κοινά συμπτώματα που περιλαμβάνουν κούραση και πολύ ύπνο, λευκές κηλίδες στο δέρμα που διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα, μυρμήγκιασμα της γλώσσας, δύσπνοια, ημικρανίες , βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, επώδυνες περιοχές μέσα στο στόμα και ακανόνιστα νευρικά σοκ.

Το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την έλλειψη βιταμίνης Β12. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, διάρροια, πόνο και υπερβολικά αέρια. Τα άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν παιδιά, ηλικιωμένους, αυστηρά χορτοφάγους και οποιονδήποτε έχει προβλήματα με την επεξεργασία και αποθήκευση βιταμινών στο σώμα του, καθώς και άτομα που δεν έχουν μια ισορροπημένη διατροφή. Η βιταμίνη Β12 διατίθεται σε συμπληρωματικές μορφές, οι οποίες μπορούν να ληφθούν σε υπογλώσσια δισκία ή χάπια.

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Κυριαζοπούλου Ελεωνόρα ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Share

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ