Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) είναι μια εξέταση που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και καταγράφει τα μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων. Μικροί μεταλλικοί δίσκοι με λεπτά σύρματα (ηλεκτρόδια) τοποθετούνται στο τριχωτό της κεφαλής και στη συνέχεια στέλνουν σήματα σε έναν υπολογιστή για να καταγράψουν τα αποτελέσματα. Η φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, αποτελεί ένα αναγνωρίσιμο μοτίβο. Μέσω ενός ΗΕΓ, οι γιατροί μπορούν να αναζητήσουν μη φυσιολογικά μοτίβα που υποδεικνύουν επιληπτικές κρίσεις και άλλα προβλήματα.

Τα περισσότερα ΗΕΓ γίνονται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση διαταραχών των επιληπτικών κρίσεων. Το ΗΕΓ μπορεί επίσης να εντοπίσει αιτίες άλλων προβλημάτων, όπως διαταραχές ύπνου και αλλαγές στη συμπεριφορά. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μετά από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι ή μετά απο ένα επεισόδιο διαταραχής ή απώλειας συνείδησης.

Προετοιμασία

Εάν το παιδί σας πρέπει να κάνει ΗΕΓ, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς η προετοιμασία είναι πολύ εύκολη. Τα μαλλιά του παιδιού σας πρέπει να είναι καθαρά και απαλλαγμένα από έλαια, σπρέι και κοντίσιονερ για να βοηθήσουν τα ηλεκτρόδια να κολλήσουν στο τριχωτό της κεφαλής. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει στο παιδί να σταματήσει να παίρνει ορισμένα φάρμακα πριν από την εξέταση. Συχνά συνιστάται τα παιδιά να μην έχουν καταναλώσει καφεΐνη έως και 8 ώρες πριν από τη δοκιμή. Εάν είναι απαραίτητο για το παιδί σας να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια του ΗΕΓ, ο γιατρός θα σας προτείνει τρόπους για να το διευκολύνετε.

Η διαδικασία

Ένα ΗΕΓ μπορεί να γίνει στο ιατρείο, σε εργαστήριο ή σε νοσοκομείο. Το παιδί σας θα κληθεί να ξαπλώσει σε ένα κρεβάτι ή να καθίσει σε μια καρέκλα. Ο τεχνικός θα συνδέσει ηλεκτρόδια σε διαφορετικές θέσεις στο τριχωτό της κεφαλής χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητη πάστα. Κάθε ηλεκτρόδιο συνδέεται με έναν ενισχυτή και μια μηχανή εγγραφής ΗΕΓ. Τα ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο μετατρέπονται σε κυματιστές γραμμές στην οθόνη ενός υπολογιστή. Το παιδί σας θα κληθεί να μείνει ακίνητο γιατί η κίνηση μπορεί να αλλάξει τα αποτελέσματα.

Εάν ο στόχος του ΗΕΓ είναι να μιμηθεί ή να προκαλέσει το πρόβλημα που έχει το παιδί σας (όπως επιληπτικές κρίσεις), μπορεί να του ζητηθεί να κοιτάξει ένα έντονο φως που τρεμοπαίζει ή να αναπνεύσει με συγκεκριμένο τρόπο. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης που πραγματοποιεί το ΗΕΓ θα γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού σας και θα είναι έτοιμος για οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Τα περισσότερα ΗΕΓ χρειάζονται περίπου μισή ώρα. Εάν το παιδί σας χρειάζεται να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης σίγουρα θα διαρκέσει περισσότερο. Μπορείτε να μείνετε στο δωμάτιο με το παιδί σας ή μπορείτε να βγείτε έξω σε μια αίθουσα αναμονής.

Ένα ΗΕΓ δεν είναι άβολο και οι ασθενείς δεν αισθάνονται κραδασμούς στο τριχωτό της κεφαλής ή αλλού. Ωστόσο, η επικόλληση ηλεκτροδίων μπορεί να είναι λίγο αγχωτική για τα παιδιά, όπως και το να ξαπλώνουν ακίνητα κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Λήψη των αποτελεσμάτων

Ο νευρολόγος  θα διαβάσει και θα ερμηνεύσει τα αποτελέσματα. Αν και τα ΗΕΓ ποικίλλουν ως προς την πολυπλοκότητα και τη διάρκεια, τα αποτελέσματα είναι συνήθως διαθέσιμα σε λίγες ημέρες.

Κίνδυνοι

Το ΗΕΓ είναι μια πολύ ασφαλής και ανώδυνη εξέταση. Εάν το παιδί σας παρουσιάζει επιληπτικές κρίσεις, ο γιατρός μπορεί να θέλει να διεγείρει και να καταγράψει μια κρίση κατά τη διάρκεια του ΗΕΓ. Μια κρίση μπορεί να προκληθεί από φώτα που αναβοσβήνουν ή μια αλλαγή στο μοτίβο της αναπνοής.

Βοηθώντας το παιδί σας

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί για ένα ΗΕΓ εξηγώντας ότι δεν θα είναι δύσκολο. Μπορείτε να περιγράψετε το δωμάτιο και τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί και να διαβεβαιώσετε το παιδί σας ότι θα είστε εκεί για υποστήριξη. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να εξηγήσετε τη σημασία της ακινησίας όσο γίνεται κατά τη διάρκεια του ΗΕΓ, ώστε να μην χρειάζεται να επαναληφθεί.

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Κυριαζοπούλου Ελεωνόρα ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Share

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ