Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

Το μπάνιο είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τους ηλικιωμένους με άνοια. Τα άτομα με άνοια μπερδεύονται εύκολα και συχνά παρερμηνεύουν αυτά που κάνουν και λένε οι άλλοι. Σε τέτοια άτομα, συχνά ακόμη και το πιο μικρό δυσάρεστο πράγμα όπως το νερό στα μάτια ή τα αυτιά, μπορεί να κάνει το άτομο να αντιδράσει με φόβο ή βία. Οδηγίες για μπάνιο σε άτομα με άνοια: Προσπαθήστε να ανταποκριθείτε στις ατομικές προτιμήσεις και επικεντρωθείτε στην ευημερία του ατόμου. Να προστατεύετε πάντα το απόρρητο και την αξιοπρέπεια του ατόμου. Να είστε ευέλικτοι! Τροποποιήστε την προσέγγισή σας για να καλύψετε τις ανάγκες του ατόμου. Μέθοδοι όπως το τραγούδι και η συζήτηση με το άτομο κατά τη διάρκεια του μπάνιου, μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του από το φόβο, το άγχος ή την ντροπή του να τον λούσει κάποιος άλλος. Να είστε ευέλικτοι με τη διαδικασία διαιρώντας εργασίες όπως το λούσιμο των μαλλιών και το πλύσιμο του σώματος.

Χρησιμοποιήστε πειθώ, όχι εξαναγκασμό. Βοηθήστε το άτομο να αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο την ώρα του μπάνιου. Δώστε επιλογές και απαντήστε σε μεμονωμένα αιτήματα. Αποφύγετε να ρωτήσετε “Θέλετε να κάνετε μπάνιο;” όταν ξέρετε ότι η απάντηση θα είναι «όχι». Αντί αυτού πείτε κάτι σαν “Ήρθε η ώρα για το μπάνιο σας, θα θέλατε το αφρόλουτρο ή ένα σαπούνι; Θα θέλατε να φορέσετε την πράσινη ή την λευκή πετσέτα; ” Χρησιμοποιήστε μια υποστηρικτική και ήρεμη προσέγγιση και επαινείτε το άτομο συχνά. Κάντε ερωτήσεις που δεν είναι εκνευριστικές ή που έχουν ίσως δύο ή τρεις απαντήσεις. Μερικές φορές ερωτήσεις με ατελείωτες πιθανότητες μπορεί να κατακλύσουν ένα άτομο με άνοια, όπως “τι θέλετε να φορέσετε;”, προσπαθήστε να περιορίσετε την ερώτηση σε 2 ή 3 πιθανότητες.

Προετοιμαστείτε! Συγκεντρώστε όλα όσα θα χρειαστείτε για το μπάνιο πριν πλησιάσετε το άτομο. Ζεστάνετε το δωμάτιο (κανείς δεν έχει καλή εμπειρία στο μπάνιο όταν είναι κρύο και υγρό). Αυτές οι μικρές προετοιμασίες μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να αισθάνεται άνετα και χαλαρά. Σταματήστε όταν χρειαστεί. Όταν το άτομο που κάνετε μπάνιο νιώθει έντονη δυσφορία για κάποιο λόγο, σταματήστε και αξιολογήστε την κατάσταση. Εάν δεν μπορείτε να ηρεμήσετε το άτομο, θα χρειαστεί να συντομεύσετε το μπάνιο. Σε μια τέτοια περίπτωση πλένετε μόνο ό,τι είναι απαραίτητο για μια καλή υγιεινή. Εάν το άτομο δείχνει πολύ ταλαιπωρημένο ή γίνεται επιθετικό, θα πρέπει να σταματήσετε το μπάνιο. Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε την διαδικασία με κάτι ευχάριστο, όπως να προσφέρετε ένα φλιτζάνι καφέ ή να κάνετε ένα μασάζ στην πλάτη.

Ζητήσετε βοήθεια. Η συζήτηση για τους τρόπους κάλυψης των αναγκών του ατόμου με άλλους, σας δίνει την ευκαιρία να βρείτε διαφορετικούς τρόπους για να κάνετε το μπάνιο πιο άνετο. Είτε είναι άτομα από την οικογένειά σας είτε άλλοι φροντιστές ή επαγγελματίες υγείας που έχουν ασχοληθεί με το άτομο με άνοια, αυτές οι συζητήσεις μπορούν μόνο να σας βοηθήσουν και να σας δώσουν μια σαφέστερη κατανόηση των προσωπικών προτιμήσεών τους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με προτάσεις για φροντίδα σε ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια, καλέστε μας στο (+30) 2310-251 090 και κλείστε ένα ραντεβού.

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Κυριαζοπούλου Ελεωνόρα ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Share

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ