Νευροπλαστικότητα versus γήρανση

Η διαδικασία γήρανσης συνήθως αρχίζει να επηρεάζει τον εγκέφαλο πριν από τα 40, όταν οι γνωστικές ικανότητες όπως η ταχύτητα επεξεργασίας και η μνήμη αρχίζουν να μειώνονται.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε την διαδικασία αυτή?

 

Όσο περισσότερο φροντίζουμε το σώμα μας και «ασκούμε» τον εγκέφαλό μας, τόσο περισσότερο μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης.

Στην φυσιολογική γήρανση (χωρίς ασθένειες όπως η άνοια), οι γνωστικές μας ικανότητες μειώνονται λόγω της απώλειας των συνδετικών δομών που ονομάζονται συνάψεις. Όπως και οι μυς στο σώμα μας, έτσι και αυτές οι συνδέσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται και να διεγείρονται για να παραμένουν δυνατές.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει κορυφώνεται στην παιδική ηλικία και μειώνεται δραματικά όσο μεγαλώνουμε. Όμως, η έρευνα στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα άρχισε να δείχνει τη δυνατότητα νευροπλαστικότητας σε όλη μας τη ζωή.

Η νευροπλαστικότητα αναφέρεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζει τη λειτουργία ή τη δομή των νευρώνων – επιτρέποντάς μας να μάθουμε νέες πληροφορίες και νέους τρόπους σκέψης. Αυτό σημαίνει ότι όταν χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας με διαφορετικούς τρόπους, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε διαφορετικές συνάψεις και να αυξήσουμε τη νευροπλαστικότητα.

Για παράδειγμα, πρόσφατα έγινε κάποια ενδιαφέρουσα έρευνα για τη σύνδεση μεταξύ χορού και νευροπλαστικότητας. Ο χορός περιλαμβάνει δημιουργικότητα, επιδεξιότητα, ρυθμό, συναισθηματικές αντιδράσεις, επικοινωνία και ικανότητα σύνθεσης ήχου και μουσικής. Αυτό ενεργοποιεί πολλά μέρη του εγκεφάλου, δημιουργώντας νέες νευρικές οδούς. Μια ερευνητική ομάδα συνέκρινε τον χορό με άλλη καρδιαγγειακή άσκηση και διαπίστωσε ότι οι χορευτές είχαν πράγματι μια μετρήσιμη αύξηση στην φαιά ουσία του εγκεφάλου τους στο τέλος της μελέτης. Μπορείτε να μάθετε να χορεύετε σε οποιαδήποτε ηλικία χωρίς να απαιτείται ειδικός εξοπλισμός ή εκπαίδευση, καθιστώντας τον χορό μια εξαιρετική επιλογή για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

 

Μερικοί άλλοι τρόποι για να προκαλέσετε τον εγκέφαλό σας περιλαμβάνουν:

  • Ακολουθώντας μια νέα διαδρομή όταν οδηγείτε σε μια γνωστή τοποθεσία
  • Εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, αθλήματος ή δεξιότητας
  • Αποφύγετε τη χρήση αριθμομηχανών
  • Αντικαταστείτε την τηλεόραση με παιχνίδια μυαλού ή την ανάγνωση ενός βιβλίου
  • Παίξτε παιχνίδια μνήμης, προσοχής και συγκέντρωσης
  • Ακόμη και κάτι τόσο απλό όπως η ανάμνηση του τι κάνατε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλό σας.

 

Φυσικά, αυτή η «προπόνηση για τον εγκέφαλό σας» δεν θα είναι αποτελεσματική αν δεν φροντίσετε τη γενική σας υγεία. Μερικοί από τους παράγοντες που συνδέονται με τη μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, το τραύμα στο κεφάλι, η υπνική άπνοια, η κλινική κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και ο αλκοολισμός

 

1.Πηγή brainfoundation.org.a

 

Η αγάπη και η συμπόνια είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

Χωρίς αυτές, η ανθρωπότητα δεν δύναται να επιβιώσει!

 

2. Πηγή alzheiemer weekly

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Κυριαζοπούλου Ελεωνόρα ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Share

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ