Όταν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έρθετε αντιμέτωποι για πρώτη φορά με την διάγνωση της άνοιας, μπορεί να αισθανθείτε μια σειρά από αντιφατικά συναισθήματα, μερικές φορές ταυτόχρονα. Πολλοί άνθρωποι περνούν μια περίοδο βαθιάς θλίψης, με συναισθήματα σοκ και άρνησης. Η προοπτική να αντιμετωπίσετε αυτή τη σημαντική αλλαγή της ζωής σας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε απογοητευμένοι, αμήχανοι ή θυμωμένοι. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να κρατήσετε τη διάγνωση μυστική από φίλους ή άλλα μέλη της οικογένειας. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να νιώσετε μια αίσθηση ανακούφισης. Οι υποψίες σας επιβεβαιώθηκαν και εσείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορείτε πλέον να αναζητήσετε περισσότερη υποστήριξη και θεραπευτικές παρεμβάσεις.
⇒ Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί. Το σοκ της διάγνωσης μπορεί να είναι αρχικά ισχυρό. Να είστε ευγενικοί και συμπονετικοί με τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να αποδεχτείτε όλα τα συναισθήματα, αντί να τα αρνείστε και ενημερωθείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας σχετικά με τη διάγνωσή σας. Πιθανότατα θα μεταβείτε στη λειτουργία επίλυσης προβλημάτων πολύ πιο γρήγορα.
⇒ Ορίστε μια ρουτίνα Τα άτομα με άνοια δεν πιστεύουν πάντα ότι χρειάζονται βοήθεια, επομένως μπορεί να προκύψουν δυσκολίες στις καθημερινές εργασίες. Μια ξεκάθαρα καθορισμένη ρουτίνα και ένα προβλέψιμο χρονοδιάγραμμα για εργασίες, όπως το καθάρισμα και το φαγητό, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ορισμένων συγκρούσεων και να σας βοηθήσουν να νιώσετε και οι δύο πιο χαλαροί. Ένα τακτοποιημένο, ειρηνικό περιβάλλον δημιουργεί επίσης ηρεμία.
⇒ Βρείτε έναν έμπειρο σύμβουλο φροντίδας άνοιας—και για τους δύο σας. Έχει διαπιστωθεί ότι όταν οι φροντιστές και τα άτομα με άνοια αναζητούν θεραπεία για την κατάθλιψη, αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση σε φροντίδα, υπηρεσίες και υποστήριξη. Οι φροντιστές θα πρέπει να έχουν κάποιον με τον οποίο να μιλάνε τακτικά, ο οποίος μπορεί να παρέχει υποστήριξη, να τους εκπαιδεύει για την ασθένεια και να τους καθοδηγεί για το πώς να την αντιμετωπίσουν καθώς εξελίσσεται.
⇒ Δώστε ο ένας στον άλλο χώρο. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η ταχέως μεταβαλλόμενη διάθεση και τα γεμάτα θυμό, αρνητικά ξεσπάσματα μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους φροντιστές. Επιπλέον, περισσότερο από το 90 τοις εκατό των ατόμων με άνοια αναπτύσσουν συμπεριφορικά συμπτώματα ή ψυχιατρικές εκδηλώσεις κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους. Είναι απολύτως φρόνιμο να πείτε ήρεμα, «Πρέπει να έχω λίγη ιδιωτικότητα» και να φύγετε από το δωμάτιο για να έχετε μια στιγμή ηρεμίας, για να ηρεμήσετε και οι δύο.
⇒ Φροντίστε τον εαυτό σας. Οι φροντιστές μπορεί να έχουν πρόβλημα με τον ύπνο λόγω ανησυχίας για τις ανάγκες του αγαπημένου τους προσώπου, ωστόσο δεν έχουν κανέναν να τους ανακουφίσει την επόμενη μέρα όταν είναι εξαντλημένοι. Το βάρος όλων αυτών των ανησυχιών μπορεί να προκαλέσει ακόμη και στους πιο αποφασιστικούς φροντιστές άγχος, δυσαρέσκεια, ακόμη και κατάθλιψη. Ξεκουραστείτε όταν μπορείτε και βάλτε προτεραιότητες. Διατηρήστε τη μέρα δομημένη και προβλέψιμη όσο το δυνατόν περισσότερο και τις δραστηριότητες απλές.
⇒ Βρείτε χρόνο για καθημερινή άσκηση. Μια καθημερινή βόλτα σε ένα πάρκο ή ακριβώς γύρω από το τετράγωνο μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό φάρμακο και για τους δυο σας.
Η φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου που αντιμετωπίζει απώλεια μνήμης μπορεί να έχει δυσκολίες, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Μπορείτε να αναζητήστε έμπειρες και αξιόπιστες υπηρεσίες φροντίδας που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν το αγαπημένο σας πρόσωπο για περισσότερο διάστημα στο σπίτι και να αποφευχθεί η φιλοξενία σε κάποιον οίκο ευγηρίας, με αποτέλεσμα να διατηρήσετε την βέλτιστη ποιότητα ζωής για ολόκληρη την οικογένειά σας.