Ο Νευρολόγος είναι o γιατρός που καλείται να διερευνήσει και να αντιμετωπίσει νοσήματα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού (κεντρικό νευρικό σύστημα) καθώς και των περιφερικών νεύρων και των μυών (περιφερικό νευρικό σύστημα-πολυνευροπάθειες-μυοπάθειες). Δύο συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζουν οι νευρολόγοι είναι ο χρόνιος νευροπαθητικός πόνος και οι διαταραχές ύπνου-αϋπνία.
Τι είναι ο νευροπαθητικός πόνος
Ο νευροπαθητικός πόνος προκαλείται από βλάβη ή δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. Η αίσθηση του πόνου μπορεί να προέλθει από οποιοδήποτε επίπεδο του νευρικού συστήματος- τα περιφερικά νεύρα, το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.
Οι νευρικές ίνες που βλάπτονται στέλνουν λανθασμένες ώσεις-σήματα στα κέντρα του πόνου. Η λειτουργία του νεύρου μπορεί να αλλάξει στο σημείο της βλάβης ή σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Η νευροπάθεια προκαλείται από διαταραχή της λειτουργίας των νεύρων ή αλλαγή σε ένα ή περισσότερα νεύρα. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης ευθύνεται για το 30% των περιπτώσεων νευροπάθειας. Δεν είναι πάντα εύκολο να βρούμε την αιτία του νευροπαθητικού πόνου. Υπάρχουν πολλές νόσοι που συνδέονται με αυτό το είδος πόνου.
Νόσοι που τον προκαλούν:
Αλκοολισμός
Σακχαρώδης Διαβήτης
Παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος: Νόσος Πάρκινσον, Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Μεθερπητική νευραλγία
Χημειοθεραπευτικά σκευάσματα
Βλάβες νωτιαίου μυελού
Πώς παρουσιάζεται;
Οι ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο αναφέρουν ότι είναι καυστικός, διαξιφιστικός και σταθερός. Μπορεί να εκδηλώνεται σαν αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος, σαν βελονιές ή τσιμπήματα, ενώ συχνά μπορεί να συνοδεύεται από μυρμηγκιάσματα και μούδιασμα.
Ο νευρολόγος μπορεί να αναγνωρίσει αν ο πόνος που σας ταλαιπωρεί έχει νευροπαθητικό χαρακτήρα. Η νευρολογική εξέταση, το ιστορικό και ένας πλήρης αιματολογικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει άμεσα στη διάγνωση. Κάποιες φορές απαιτούνται και πιο ειδικές εξετάσεις όπως το ηλεκτρομυογράφημα και οι ταχύτητες αγωγής των νεύρων. Ο γιατρός σας, θα σας συστήσει τρόπους και φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να ανακουφιστείτε από τον -πολλές φορές- βασανιστικό αυτόν τύπο πόνου.
Διαταραχές ύπνου
Εκτός από τον έλεγχο του πόνου, ο Νευρολόγος είναι ο γιατρός που διερευνά και αντιμετωπίζει τις διαταραχές ύπνου που προκαλούνται από νευρολογικά νοσήματα. Υπάρχουν πολλές από αυτές τις διαταραχές με ποικίλες αιτίες. Μερικές από τις πιο κοινές διαταραχές ύπνου που μπορούν να αντιμετωπιστούν από έναν Νευρολόγο είναι οι εξής:
- Αποφρακτική Υπνική Άπνοια: μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα όπως Παρκινσονισμό, δυστροφίες, μυασθένεια. Αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο, πνευμονική υπέρταση, έμφραγμα και εγκεφαλικό. Όταν υπάρχει μπορεί να επιδεινώσει την νευρολογική πάθηση και το αντίστροφο.
- Ναρκοληψία – Η ναρκοληψία είναι μια άλλη διαταραχή ύπνου με σημαντικές επιπτώσεις. Είναι μια ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν παράλυση όταν ξυπνούν και δεν μπορούν να κινήσουν τα άκρα τους. Άλλοι ασθενείς έχουν αποκοιμηθεί ενώ εργάζονται ή ακόμα και όταν οδηγούν αυτοκίνητο.
- Συμπεριφορική διαταραχή ύπνου REM, Παραϋπνίες, Υπερυπνία
- Σύνδρομο ανήσυχων άκρων: είναι μια συχνή νευρολογική, κινητική πάθηση τα συμπτώματα της οποίας παρουσιάζονται κατά την νυχτερινή κυρίως κατάκλιση και ο ασθενής έχει έντονη επιθυμία να κινεί τα άκρα του (κυρίως τα πόδια) με συνοδό αίσθημα δυσφορίας, μουδιάσματος, πόνου, καψίματος.
- Αϋπνία: είναι η πιο συχνή διαταραχή ύπνου και ταλαιπωρεί άτομα όλων των ηλικιών. Τα άτομα με αϋπνία δυσκολεύονται στην έλευση του ύπνου, έχουν διακεκομμένο ύπνο με συχνές αφυπνίσεις, ή/και μπορεί να παρουσιάζουν ημερήσια υπνηλία και εύκολη κόπωση κατά την διάρκεια της ημέρας. Η αϋπνία πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές οργανικές και ψυχοσυναισθηματικές. Πέραν των φαρμακευτικών σκευασμάτων, υπάρχουν μη-φαρμακευτικές παρεμβάσεις με πολύ καλά αποτελέσματα.
Η σωστή διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία και τον έλεγχο αυτών των διαταραχών. Ο γιατρός σας μετά την λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση θα σας παραπέμψει για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο. Τόσο ο χρόνιος πόνος όσο και οι διαταραχές ύπνου, πρέπει να διερευνώνται και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως μιας και η θεραπεία τους βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και αποτρέπει σοβαρά οργανικά και ψυχικά νοσήματα.